Home    >>    Tècniques
Tomatissims.cat, és un projecte col·lectiu de protecció de la Naturalesa mitjançant l’agricultura ecològica i biodinàmica.
Es tracta d’una iniciativa familiar finançada exclussivament amb capital privat.

Gestió de residus urbans (Biomassa de l’arbrat del poble)

Objectius

 1. Augmentar la fertilitat del sòl.
 2. Protegir el sòl de l’erosió.
 3. Prendre mesures per evitar la desertificació.
 4. Elaborar compost.
 5. Valoritzar i reduir residus sòlids urbans (RSU).
 6. Afavorir l’augment de la Biodiversitat.
 7. Contribuir a la conservació de la Naturalesa.
 8. Desenvolupar mesures per contrarestar els efectes negatius del canvi climàtic.
 9. Desenvolupar l’agricultura ecològica i biodinàmica.
 10. Produir, comercialitzar i distribuir aliments d’alta qualitat nutricional i organolèptica.
 11. Produir llavors pròpies de les varietats cultivades.
 12. Conservar la biodiversitat agrària.
 13. Investigar i desenvolupar noves tècniques agràries.
 14. Promoure mètodes de desenvolupament sostenible.
 15. Afavorir el creixement personal.
 16. Contribuir al desenvolupament rural.

La quantitat d’objectius del projecte que aconseguim desenvolupar, directa o indirectament amb aquesta tècnica, posa de manifest, com és d’important, per diferents motius:

 • Ens permet augmentar la quantitat de compost que produïm anualment, el què repercuteix en la fertilitat del sòl de la nostra finca, en la qualitat dels nostres productes, etc.
 • D’altra banda, contribuïm a gestionar, amb els nostres propis mitjans i d’una manera sostenible, un residu municipal, com és una part del brancam de la poda dels arbres del poble i de la nostra pròpia finca.


Matèries primeres

 • Branques d’arbres i arbustos com: Morera, Mèlia, etc.
 • Biotrituradora
 • Moto serra
 • Guants i material de protecció.
 • Forca.
 • Carretó.

Mètode

L’any 2012 vàrem decidir sol·licitar a l’Ajuntament de Sant Pere Pescador que ens permetés disposar d’una part de la biomassa corresponent al brancam de la poda dels arbres del municipi.

El servei de jardineria de la Fundació ALTEM, l’empresa que realitza els treballs de poda en el poble, va començar a col·laborar amb nosaltres portant-nos a la finca una bona part de tot aquest brancam.

Volem agrair a totes les persones implicades en què aquests treballs hagin estat possibles.

Gestió de residus urbansPer triturar aquest volum i tamany de branques, la nostra biotrituradora era insuficient.Vam decidir llogar a l’empresa Planas Maquinària i Serveis una biotrituradora amb major capacitat de treball.

Gestió de residus urbans
L’any 2013 els treballadors de la Fundació ALTEM ens portaren el brancam ja triturat, facilitant-nos moltíssim el treball, amb el conseqüent estalvi de temps, esforç i diners.

Gestió de residus urbans

Actualment la major part del compost el produïm en una única pila de 36 metres de llarg, 2 metres d’ample i 1,5 metres d’alt, aproximadament.

Un cop l’any, a l’ hivern, retirem la biomassa que encara no s’ha desfet de la part superior de la pila, per poder retirar el compost madur de la zona inferior.

Gestió de residus urbans

Són aquestes restes les que barregem amb la biomassa del brancatge triturat per fer la nova pila de compost.

És important barrejar tot bé amb materials frescos a l’iniciar una nova pila de compost i també durant tot l’any, conforme es van col·locant capes de residus orgànics, alternant de diferents tipus.

Gestión de residuos urbanos


 

Hem instal·lat un senzill sistema de reg per degoteig en la part superior, en tota la longitud de la pila del compost, per ajudar a mantenir una certa humitat durant els mesos més secs d’estiu.

La nova pila de compost, una vegada reconstruïda a partir dels materials vells i dels nous, no deixa de ser imponent i majestuosa, d’alguna manera.
Solemne. Ancestral.
Propiciem el cicle de la matèria orgànica en la natura; el què fa un bosc amb el sòl on viu.Durant tot l’any, apilem altres tipus de restes orgànics com: herbes, restes de cuina, restes dels cultius, gespa, fulles, etc.

Gestió de residus urbans

Visitem la pila de compost setmanalment amb el carretó i la forca, o amb la galleda de la cuina, com peregrins fidels, sabent que el què ella ens dóna cada any és el nostre autèntic or negre.Produïm tones de la millor terra, amb la que inoculem la vida que en ella es reprodueix, al sòl del nostre hort i la nostra finca.

Gestió de residus urbans

Una bona pila de compost és un ecosistema en si mateix.

Microorganismes, invertebrats i altres espècies de major tamany...

Aquí un eriçó hivernant.

Gestió de residus urbans

Resultats


Cada any, aconseguim superar la producció de compost de l’anterior.

Per nosaltres, gestionar una part del brancatge de la poda dels arbres del nostre poble, per transformar aquesta biomassa en compost ecològic de primera qualitat, ens ha permès augmentar la producció d’aquest adob considerablement.

És un senzill exemple del valor afegit de l’agricultura ecològica que practiquem, fem desaparèixer transformat en compost, un residu municipal.

Gestió de residus urbans

Una vegada garbellat, el compost madur de més d’un any, té una granulometria bastant fina, encara que no l’utilitzem massa per fer el planter, perquè té moltes llavors de les herbes que hi posem en la pila i no és molt adequat per aquesta finalitat.

Gestió de residus urbans

L’utilitzem directament, sense garbellar, com el millor adob orgànic pels nostres cultius: tomates, cultius d’horta en general, fruiters, al jardí, etc.

Gestió de residus urbans