Home    > >    Les abelles

Tomatissims.cat, és un projecte col·lectiu de protecció de la Naturalesa mitjançant l’agricultura ecològica i biodinàmica.
Es tracta d’una iniciativa familiar finançada exclussivament amb capital privat.

Les abelles i l'apicultura.

L’apicultura artesanal ens permet afegir valor a la gestió agroambiental.
Des de fa uns anys, practiquem l’apicultura a la finca i cuidem d’ unes quantes arnes al mig de l’hort.

La raó principal és un exemple de com hem fet les coses des de bon començament.

Teníem un rusc salvatge dintre d’un forat i ens sentíem contents de tenir abelles a casa, però estava en un lloc de pas, poc pràctic.
Després d’unes quantes picades innecessàries, ens vam decidir a buscar l’ajuda d’un apicultor de la zona per treure-les d’aquest indret i per posar-les en una arna.
Així vaig conèixer al senyor Vicens Macau de Fortià.

Aquell eixam no el vam poder salvar, però a partir d’aquesta experiència, vaig entrar en contacte amb el món de l’apicultura i dels apicultors.
El senyor Vicens té més de 80 anys d’edat i és una de les persones més joves que conec.
És admirable la seva energia en totes les tasques que realitza i per supost és un apicultor en actiu, que viu i treballa tot l’any amb les seves abelles.
A ell dec, bona part dels coneixements pràctics que he adquirit d’aquest ofici i sobretot l’estimació i el respecte a les abelles mel·líferes, un animal magnífic, del qual no només depèn l’alimentació humana i bona part de la biodiversitat del planeta, sinó que guarda una lliçó preciosa per totes aquelles persones que vulguin acostar-se a elles sense por.
Així com alguns secrets per descobrir.

D’aquesta manera “fluida“, amb una mentalitat oberta, vàrem començar a aprendre apicultura, també per poder desenvolupar una gestió agroambiental més integral i de més de valor afegit en la nostra finca, sense imaginar mai les sorpreses que les abelles ens tenien reservades.

Estem esperançats de poder continuar amb aquesta tasca, malgrat les amenaces que hi han sobre les abelles.
O pot ser, precisament per això.

L’objectiu número 14 de Tomatissims és: Desenvolupar l’apicultura biodinàmica i ecològica.
Tal i com estava redactat inicialment, no és un objectiu que puguem assolir. Ho hem de reconèixer.

La ubicació de la nostra finca i per tant del nostre abellar no ens ho permet.
A més a més d’altres requisits propis de l’apicultura ecològica que no complim.
Per tant la nostra mel NO ÉS ECOLÒGICA.
No és la nostra intenció confondre a ningú.

L’ apicultura artesanal que practiquem és per tant, convencional i d’autoconsum.

I a grans trets, treballem amb les abelles i amb la mel sota els següents criteris:

  • Utilitzem arnes tipus Langstroth que ens fem nosaltres mateixos.
  • No fem cap tipus de transhumància, les abelles viuen sempre a la nostra finca.
  • No alimentem les abelles, tret d’extrema necessitat per salvar algun petit nucli o eixam.
  • Després de molts anys practicant l’agricultura biodinàmica, treballem amb les abelles també seguint les recomanacions de l’apicultura biodinàmica, és a dir:
    • els dies de flor per estimular la reina i la cria.
    • els dies de fruit per estimular la recol·lecció de nèctar.
    • i els dies d’ arrel per estimular l’instint constructor perquè estirin la cera estampada dels quadres nous.
    • i evitem els dies de fulla, amb la qual cosa les abelles sempre són més tranquil·les i es deixen fer millor les actuacions en les arnes.
  • Hem començat a utilitzar acaricides ecològics a base de timó per fer els tractaments contra la varroa.
  • Posem les alces per recollir la mel al mes de maig, després de la floració de les pomeres, i les retirem al mes de setembre. Per tant la nostra mel és elaborada durant l’estiu.
  • El mètode que utilitzem per extreure la mel, és mitjançant centrifugació en fred dels quadres.