Dimarts, 7 de gener de 2014
A la finca de Tomatissims l’estiu de l’any 2012, observàrem per primera vegada a l’hort, que algunes tomateres presentaven fruits que no corresponien al fenotip esperat, és a dir, plantes que produïen tomates amb característiques diferents de les que eren pròpies d’aquella varietat.
Després de la sorpresa inicial vam decidir que guardaríem aquestes llavors i les vam etiquetar de manera diferenciada.
Aquesta primavera 2013, un dia de fruit del mes d’abril, vam sembrar algunes d’aquestes llavors.
I la natura ens va tornar a sorprendre. Les llavors van germinar prou bé, un bon percentatge de totes les sembrades.
Després vam poder desenvolupar els cultius d’aquestes varietats híbrides naturals amb total normalitat.
I el més decisiu de tot, hem pogut comprovar que tornaven a produir tomates amb les mateixes caracteristiques que aquelles del 2012 “ diferents”.
Ho hem pogut constatar amb dues varietats diferents.
I hem batejat aquesta nova gamma de varietats híbrides obtingudes de manera natural amb el nom de Tomatissimas.
Aquestes són algunes fotografies:
Tomatissima Nº 1, vista lateral
Tomatissima Nº 1, vista superior
Tomatissima Nº 1, vista lateral
Pensem que Tomatissima Nº 1 podria ser una hibridació entre la varietat de tomata Rouse Rouge (foto de baix)
i la varietat Liguria. (foto de baix)
Les files de tomateres d’aquestes dues varietats es trobaven plantades de manera adjacent i paral·lela durant la temporada de l’estiu 2012.
Fa anys que cultivem tomates a l’estiu, però mai ens havia passat res semblant.
Ha estat des que tenim les arnes de les abelles al mig de l’hort.Pot ser el fet de tenir les arnes de les abelles al costat del tomatar influeix.
Pot ser el fet que a la finca sencera cada vegada hi hagi més biodiversitat, i per tant més insectes pol·linitzadors, també influeix.
Intuíem que aprendre apicultura seria interessant i bonic per completar la mena d’ agrinatura que fem a Tomatissims. Sabíem que l’apicultura té molt de valor afegit per què:
-
les abelles pol·linitzen la vegetació silvestre i els cultius, contribuint a la
conservació de la Biodiversitat, de la pròpia finca i més enllà
-
augmenten la producció de fruita i Sant Pere Pescador és un poble on es
cultiven pomeres i altres fruiters,
-
la mel és un aliment molt complet i saludable.
Però quan vam decidir desenvolupar l’apicultura d’autoconsum, amb aquestes sorpreses no contàvem.
Amb certesa només sabem una cosa: el nostre banc de llavors s’enriqueix amb noves varietats que obtenim senzillament al nostre propi hort.
La Natura ens demostra una vegada més que allò més intel·ligent que podem fer les persones és propiciar-la, afavorir-la, i el dia que menys t’esperes...
A Tomatissims això no és un tòpic.
És una altra evidència empírica.
Aquest estiu 2013, hem tingut més troballes sorprenents !!
En una tomatera de la varietat cor de bou ataronjada (foto de baix)
Varietat de tomata Cor de bou ataronjada
Vàrem trobar durant el cicle de producció 3 o 4 tomates com les de baix.
Tomatissima Nº 4, vista lateral
Una mena de cor de bou groga, amb la part superior del fruit de color verd i acabades amb punxa com és característic d’aquesta varietat.
Pensem que en aquest cas l’altre parental deu ser una tomatera de la varietat Lemon Boy que també cultivem i seleccionem des de fa alguns anys.
Tomatissima 4, presenta l’ interior, com una cor de bou, un univers de polpa, amb les típiques fibres que es ramifiquen.
Però completament groga.
Entre els nostres amics i algun client, ha agradat molt.
Veurem si les llavors que hem guardat germinaran i fructificaran bé al 2014, per considerar-la una nova varietat i començar la seva millora i selecció. L’aparició espontània de varietats híbrides, no és tampoc res nou a pagès.
És per això que la nostra metodologia autodidacta d’entendre l’agroecologia biodinàmica es basa en l’observació.
I qui mira, veu.